Alexa Clay, økonomihistoriker og forfatter, mener nordnorsk næringsliv har mye å lære av kriminelle nettverk. Provoserende eller har hun rett?

3 ting nordnorske selskaper bør lære av gangstere, pirater og hackere

Alexa Clay, økonomihistoriker, forfatter og en av grunnleggerne av League of Intrapreneurs, mener nordnorsk næringsliv har mye å lære av kriminelle nettverk. Provoserende eller har hun rett?

- Jeg tror den nye økonomien vi går inn i, vil tjene på å anerkjenne våre unike ressurser, utnytte våre individuelle styrker, innfall og lidenskaper, sier amerikanske Alexa Clay til det anerkjente business-magasinet Forbes.

Årets beste businessbok

Boka «the Misfit Economy» (skrevet sammen med Kyra Maya Phillips), som kom ut ifjor, gjorde Alexa Clay til en kvinne «alle» vil snakke med og om. Boka ble kåret til Årets beste business-bok av The World Economic Forum, TechRepublic, The Telegraph og Huffington Post.
 
Financial Times skrev følgende i sin anmeldelse av boka: «…for those wanting a fresh perspective on business practices or working lives, this is a snappy introduction to a new way of thinking.»
 

Snakker med pirater

I boka intervjuer Alexa somaliske pirater, narkotikalangere i Los Angeles, unge hackere og gatesvindlere i New York. Og ja, det er en rød tråd i det hele. Den amerikanske forfatteren finner at såkalte «misfits» - outsidere og mistilpassede - ofte er best på innovasjon og nytenkning.  
 
- Vi har alle en liten misfit i oss. Altfor ofte møter vi arbeidslivet med en følelse av å måtte tilpasse oss en rolle og kamuflere den vi er. Det er en av grunnene til at mange grupper av ansatte er utmattet og sliter med motivasjonen, sier Clay til Forbes.

3 ting å lære

Clay er overbevist om at både ansatte og selskaper vil nyte godt av at flere slipper fri «misfiten» i seg. 
 
I boka si identifiserer Clay 5 prinsipper for å slippe løs sin indre «misfit». Her er tre av dem:
  1. Kopier: Å stjele er galt, men Clay mener vi må kvitte oss med fordommene mot kopiering. Er det ikke det de store kleskjedene gjør hele tiden? Stjal ikke nettopp Instagram «My story»-funksjonen til Snapchat? Står ikke Spotify og Netflix i stor gjeld til sine illegale forfedre, blant annet Napster. Clay mener en viss grad av kopiering kan være bra og viktig for innovasjon.
  2. Hacke: Opprinnelig betyr hacke å bryte seg inn ulovlig i datasystemer, men de siste årene har betydningen av ordet blitt utvidet til også å omfatte styrte prosesser som tar sikte på å identifisere både svakheter ved noe eksisterende og forbedringer. Prinsippet med hacking er å utfordre det bestående for å forbedre det.
  3. Provosere: Clay argumenterer for at å provosere, protestere, vekke følelser og utfordre forestillingen om «sånn har vi alltid gjort det her». Provokasjonen kan bidra til å se helt nye muligheter.
Alexa Clay er kjent som en inspirerende og kunnskapsrik formidler. 22. november kommer Alexa Clay til Næringslivsdagen Nord i Tromsø for å holde foredrag.

Spennende program

Programmet til Næringslivsdagen Nord begynner å bli klart. Her er et lite utvalg av foredragsholderne som kommer for å dele ulike innfallsvinkler til årets spennende tema Intraprenørskap.
 


Carl Hall


Berit Svendsen


Roald Brekkhus

Svenske Carl Hall hevder i sin banebrytende bok «The environmental capitalist - making billions by saving the planet» at miljøendringer er nødt til å skje i en mye mer radikal skala enn det vi ser i dag.

Det kontroversielle er at Hall mener at løsningen ligger i kapitalismen, og at det vi kaller et miljøproblem er verdenshistoriens største forretningsmulighet.

Les også: Etablerte selskaper har større innovasjonskraft enn den ensomme gründeren

Blant de 50 mest inspirerende

Fra manuelt å koble telefoner i Berg Studentby ved studietiden på NTH til å lede Telenor, en av Norges største teknologibedrifter har Berit Svendsen hatt en spennende reise. Berit ble av Inspiring Fifty nylig kåret til en av Europas femti mest inspirerende kvinner i teknologiverden.

Nå er Svendsen levende opptatt av Ignite, et nytt internt innovasjonsprogram for å finne spirende gründere som sitter med ideer for framtidens digitale produkter og tjenester.

Energisk seriegründer

Roald Brekkhus er en erfaren seriegründer som har vært med å starte, bygge og selge flere teknologiselskaper, senest mobilselskapet PSWinCom som ble solgt til børsnoterte Link Mobility Group.

Han brenner for innovasjon og bruk av Lean Startup metodikk både for oppstartsbedrifter og etablerte selskaper som vil lykkes med sine innovasjonsprosjekter.

Tar SAS inn i framtiden

- Det finnes knapt en mer dynamisk bransje enn luftfart, og kombinasjonen av komplekse utfordringer, massive forandringer og fremtidige muligheter har vekket min entusiasme, sa Eivind Roald, konserndirektør i SAS da han tiltrådte.

Roald har globalt ansvar for merkevarebygging, salg, markedsføring, produktutvikling og drift og utvikling av Eurobonus-systemet.


Eivind Roald

 

22.9 2016 15:15