Bolinhos - den perfekte tapas eller forrett

Nå har det endelig blitt enkelt å servere bolinhos her hjemme. 

Portugal. En varm sommerdag i 1994.

Halvor Hansen setter for første gang tennene i en rykende varm bolinho full av norsk klippfisk. En smaksbombe. Sprø utenpå. Myk, saftig og smakfull inni. 


Håndplukket norsk klippfisk av ypperste kvalitet i kombinasjon med portugisiske tradisjoner.

Noen år senere, i 2000, startet Halvor Hansen opp Halvors Tradisjonsfisk. 

Stadig mer populært

I dag er bolinhos en stadig mer populær del av vareutvalget til Halvors Tradisjonsfisk. Håndplukket norsk klippfisk av ypperste kvalitet i kombinasjon med portugisiske mattradisjoner.


Nydelig i festlig lag, men den portugisiske og brasilianske klassikeren egner seg også til en kjapp, velsmakende og barnvennlig hverdagsmiddag.

I Portugal og Brasil brukes bolinhos som typisk fastfood, men du får også bolinhos på stjernerestauranter.

Enkle grep

Med bare noen enkle grep, kan Halvors bolinhos trylles om til en lekker forrett eller tapas. Legg de pent opp på et brett med aioli, tomatsalsa og sursøt saus.

Perfekt å ha stående når gjestene ankommer, og trenger noe for å berolige blodsukkeret til hovedretten er ferdig.  

Ny metode

I filmen ovenfor tilbereder Liver Margrethe Hansen og Svein-Ingvar Bjørndal, henholdsvis markedsansvarlig og daglig leder i Halvors Tradisjonsfisk, bolinhos.

De deler mer enn gjerne en metode som er litt enklere enn den tradisjonelle frityrstekingen. Husk å tine bolinhos et par timer i romtemperatur før steking.


Liv Margrethe Hansen med en tilberedningsmåte som er enklere enn vanlig frityrsteking som mange kvier seg for å gi seg i kast med. Foto: Marius Fiskum. Styling: Julie Johnsen

 

 

26.2 2016 14:11

Halvors Bolinhos med aioli og tomatalsa

  • 10 stk Bolinhos
  • 1 dl rapsolje

Slik gjør du: Ta bolinhos ut av pakken og la de ligge i romtemperatur i ca 2 timer. Ha rapsolje i en stekepanne og stek bolinhos gylden. Snu bolinhos 3 ganger slik at de blir stekt jevnt på alle sidene. La de hvile i 2-3 minutter før servering. Bolinhos smaker veldig godt sammen med tomatsalsa, aioli, søt chilisaus og grønn salat.

Aioli

  • 2 stk eggeplommer
  • 1 ss sitronsaft
  • ½ ts dijonsennep
  • 1 båt presset hvitløk
  • 2 dl rapsolje
  • Salt
  • Pepper

Slik gjør du: Alle ingredienser skal være romtemperert før tilberedning. Visp sammen eggeplommer, sitronsaft, dijonsennep og hvitløk. Spe forsiktig med olje under kraftig visping, smak til med salt og pepper. Aioli oppbevares i kjøleskap i tett beholder. 

Tomatsalsa

  • 1 båt hvitløk
  • 1 stk rødløk
  • 6 stk plommetomater
  • ½ stk agurk
  • 2 ss finhakket gressløk
  • Saften av 1 stk lime
  • 1 dl olivenolje
  • Salt
  • Pepper

Slik gjør du: Skrellhvitløk og rødløk. Del tomatene i 2 og ta ut innmaten. Del agurk i 2 og skrap ut den bløte kjernen, deretter skal alt finhakkes og blandes sammen i en bolle.
Tilsett finhakket gressløk og saften fra 1 stk lime. Rør inn olivenolje og smak til med salt og pepper.