Slik reagerte Ingeborg (8 mnd.) da hun smakte lutefisk for første gang

Lutefisken erobrer ungdommen. Og her er tre enkle tips som gjør at du får den helt perfekt.

Når nordmenn diskuterer lutefisk, ender det svært fort med en opphetet diskusjon om tilbehør. Saus eller ikke saus? Hvilken type brunost? Ertestuing eller ertepuré? Lompe, sirup, kålrot. Mild eller sterk sennep? Gulløye eller mandelpotet?

Det er da Svein Bjørndal, Halvors egen kokk og mangeårig lutefiskguru, tar et skritt tilbake. Med et smil. Han vet hva som er viktigst.

Den beste lutefisken

Fisken.

Selvfølgelig er det fisken. 

- Det er faktisk enklere enn mange tror. Nå skal jeg vise tre enkle triks som mange ikke er klar over, sier Svein.

Tre triks som gjør lutefisken perfekt

Vi befinner oss på kjøkkenet til Liv Margrethe Hansen (25), datteren til selveste Halvor Hansen. Liv tok nylig over ansvaret til Italia-satsingen til Halvors Tradisjonsfisk. Tro for all del ikke at Liv ikke kan diske opp med lekker lutefisk, men akkurat i dag er målet at den skal bli helt perfekt. Intet mindre. Og da kommer Sveins rutine godt med.

Tips 1: Bruk nok salt

- Den største feilen mange gjør er å salte for lite. Bruk 1,5 spiseskje per kilo lutefisk. Jeg foretrekker finsalt, det smelter fortere og du får en jevnere saltsmak, sier Svein.

Tips 2: Lutefisken skal romtempereres

- Behandle lutefisken som en biff, smiler Svein, og forklarer:

- Lutefisken bør være romtemperert før du baker den i ovnen. Da får du en jevnere varmebehandling, og koketida reduseres.

Tips 3: Bak de tykkeste fiskestykkene først

- Og når du har servert de til gjestene dine, setter du de tynneste og minste bitene inn i ovnen. De trenger gjerne 10 minutter kortere koketid, sier Svein.

Slik ser du at lutefisken er ferdig

- Du ser det når skivene som er naturlig i fiskekjøttet, deles fra hverandre, sier Svein.


Stadig flere yngre mennesker oppdager den fantastiske lutefisken.

Stadig flere unge spiser lutefisk

Liv Margrethes gjester er storfornøyde. Muligens litt inhabile i og med at hun har invitert sine søstre med familie - alle har naturlig nok spist mye god lutefisk fra Halvors Tradisjonsfisk opp gjennom årene. Lille Ingeborg på 8 måneder rynker ikke en gang på nesa når mamma Ingrid Kristine gir henne en bit.

De gleder seg stort over at lutefisk blir mer og mer populært blant de yngre. I flere og flere kretser har den tradisjonsrike lutefisken fått kultstatus.

En undersøkelse som Norstat gjorde for Meny i fjor viste følgende:

  • Dobbelt så mange unge mennesker i alderen 18 - 30 år hadde lutefisk som favorittjulemat sammenliknet med året før.

Halvors lutefisk er tilpasset yngre ganer

Halvors Tradisjonsfisk har jobbet målbevisst med å treffe yngre målgrupper:

  • Lutefisken er fastere. Tørrfisken som brukes er håndplukket
  • Lutefisken er ikke luta tvers gjennom. Det gir en mindre gelékonsistens
  • Lutefisken er nesten helt skinn- og beinfri

- Mange tør ikke å kjøpe lutefisk fordi de tror det er vanskelig, og at fisken er for bløt. Det er myter vi vil til livs.

Lutefisk er toppidrett

Halvor Hansen konstaterer at årets lutefisk er akkurat slik de ville den skulle være. Han er glad, men også lettet. 

- Lutefisksesongen er en påkjenning, det er toppidrett. Det blir det når man lager noe som betyr så mye for så mange.


Fra venstre: Anna Mathilde Hansen, Christian Haakon Olsen, Ingrid Kristine Hansen, Ingeborg og Liv Margrethe Hansen.​

 

 

25.11 2015 17:45

Halvors lutefisk med sennepssaus

4 porsjoner:

  • Ca 3 kg lutefisk
  • 3-4 ss finsalt
  • 500 g bacon i terninger
  • 700 gram frosne erter
  • 120 gram smør
  • 5 dl H-melk
  • 40 gram hvetemel
  • 3 ss grov sennep
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Lutefisk
Legg lutefisk stykkene i langpanne/ildfast form. Fordel saltet over fiskestykkene og la det stå å trekke inn i fisken i 1 time på kjøkkenbenk. Hell deretter av vannet som fisken har sluppet, dekk godt til med aluminiumsfolie og bak fisken i ovn på 200g i ca 30 minutter. Sjekk om fisken er ferdig ved å se om den begynner å flake seg. Det er viktig at fisken står på kjøkken benk når den trekker salt for å temperere seg, dette gjør at koketiden reduseres.


Ferdig når den begynner å flake seg.

Sennepssaus
Smelt 40g av smøret i en liten kjele, tilsett hvetemel og fres dette til blandingen begynner å bli hvit. Spe deretter med melken. La sausen småkoke i ca 10 minutter, tilsett grov sennep og smak til med salt og pepper.

Ertepure
Kok opp vann i en kjele, tilsett de frosne ertene og kok opp. La ertene stå å trekke noen minutter. Hell av vannet og mos ertene med stavmikser, rør inn små terninger med smør(80g) og smak til med salt og pepper.

Bacon
Legg bacon terningene i kald stekepanne, skru på varmen og stek de gylden brune.

Server lutefisken med kokte poteter, flatbrød og sennep. Ha også gjerne revet brun ost som tilbehør.